chals2020

Några reflektioner efter Chals 2020

Igår deltog jag på årets Chals, en mycket givande dag med det övergripande temat “Libraries in times of crises – challenges and opportunities”. Här kommer några snabba reflektioner som anknyter till arbetet med Re:Learn. Länk till hela programmet: https://www.chalmers.se/sv/institutioner/CLS/bibliotek/chals2020/Sidor/default.aspx

Ambivalens

Stina Bäckström och Eva Schwarz från Södertörn pratade bland annat om den ambivalens som kan uppstå när användarens önskemål eller behov av digital kompetens krockar med till exempel multinationella företags privacyregler (för att bara nämna ett exempel). Det här är ett pedagogiskt dilemma som jag tror att de flesta av oss som undervisar studenter har upplevt: studenterna behöver kunna använda verktygen, men även inse i vilket sammanhang de vistas i, hur deras data kan användas etc. Bäckström och Schwarz konstaterar att det krävs ett professionellt omdöme för att kunna hantera denna ambivalens och avgöra vad som är viktigt i den givna situationen. Hur stor del av undervisningen i informationskompetens är idag i själva verket digital kompetens, går det ens att skilja dem åt? Hur (och med vilka) kan vi samarbeta? Det vore intressant att prata mer om.

(Note to self: I december kommer en rapport/skrift “Det behöver inte vara antingen eller” av Linnea Forslund/Giovanna Jörgenssen, håll ögonen öppna efter den.)

Good enough eller Uncertainty is default

Alistair Creelman pratade om den digitala omställningen och vikten av att inte döma ut distansundervisning efter vårens alla nödlösningar. Många tog helt enkelt sitt traditionella klassrumsinnehåll och överförde det till Zoom – good enough men bättre kan vi! Nu när ”the emergency remote teaching” börjar ebba ut är det dags att kavla upp ärmarna och ta tillvara på det digitalas möjligheter, inte minst asynkront. Intressant! Hur kan vi använda våra lärosätens lärplattformar för asynkron undervisning? Vilka strategier finns på plats på lärosätet? Ledarskap? Incitament? Hur kan digitala plattformar och verktyg höja kvaliteten på våra utbildningar? Vad innebär en lärmiljö för alla? Fysiskt? Digitalt?

En viktig lärdom när jag själv deltog i ONL var vikten av den sociala aspekten för lärande. Hur faciliterar vi det i en digital miljö?

För den som intresserar sig för digitala tjänster är det lätt att se hur den digitala omställningen även har gett oss en mängd positiva erfarenheter: en fantastisk kraftsamling, gemenskap mellan lärosäten, en delningskultur där fokus har legat på att hitta användbara lösningar, webbinarier, digitala konferenser, sociala nätverk, kreativa lösningar etc.

Erfarenhetsutbyte – undervisning

Vi var nästan 50 personer som deltog i diskussionsgruppen med fokus på undervisningsfrågor. Det är svårt att få till diskussioner i en så stor grupp, men det var kul att intresset var så stort! Jag försökte skriva ner så många namn som möjligt på de som var med i gruppen – en bra grupp att kontakta med info om detta projekt! Kanske får du snart ett mejl. 🙂

Words creates worlds

Som alltid när man träffas och pratar om det man gör finns det så mycket att lära av varandra (rubriken kommer från föredraget av Lisa Janicke Hinchliffe: Resilient and Responsive: Libraries Building from Strength to Inspiration and Action). Dagen avslutades av Jonas Gilbert och Ann-Sofi Axelsson som bland annat lyfte samverkan och det vetenskapliga förhållningssättet som framgångsfaktorer för ett framtida arbetssätt – två grundinspirationer för detta projekt!

Det var tur att det var rejält tilltagna pauser mellan presentationerna för jag var ganska trött när dagen avslutades. Allt var extremt proffsigt modererat av Lisa Larsson som fick hoppa in i sista stund och det var härligt att bli påmind om det engagemang, den positiva kraft och kompetens som finns därute när det gäller biblioteken och vår roll i det öppna samhället, inte minst i tider av kris. 

Posts created 9

15 thoughts on “Några reflektioner efter Chals 2020

  1. Many asbestos legal (Kristeen) victims,
    as well as their families, find compensation by filing legal claims.
    Compensation from a lawsuit may help alleviate financial
    burdens caused by medical bills, funeral expenses and lost wages.

  2. With every little thing that seems to be building inside this specific subject material, all your points of view are generally very refreshing. However, I am sorry, but I can not subscribe to your whole suggestion, all be it exhilarating none the less. It looks to everybody that your remarks are not completely validated and in simple fact you are your self not fully confident of your point. In any case I did enjoy reading it.

  3. I simply could not depart your website before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide in your guests? Is gonna be again continuously to inspect new posts.

  4. hello!,I love your writing so a lot! percentage we keep up a correspondence more approximately your post on AOL? I need a specialist in this house to unravel my problem. Maybe that’s you! Taking a look forward to peer you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top